23.maj 1992-19.julij 1992

V sedeminpetdestih dnevih je mafiji uspelo ubiti bodisi v Rimu komaj imenovanega zastopnika proti mafiji: Giovannija Falcona,bodisi zastopnika javnega tožilstva mesta Palerma: Paola Borsellina.Minilo je šestnajst let,po katerih kdo bi se lahko vprašal kako napreduje vojna proti mafiji,pri kateri Falcone in Borsellino sta se izkazala za glavna junaka,a ne začetnika te iste in žal ne edini dve žrtvi.

Naš parlament,kot je pač znano,ni znan za prizadevnost,a vsekakor uspe izdajati precej zakonov in odlokov,katerih posledice so večkrat silovite.9.oktobra 2008 je potekalo v italijanskem senatu glasovanje odloka,ki je predvideval zvišanje plač za sodnike,ki so delovali pri neugodnih sedežih.Kot se pogosto dogaja,odlok se je izkazal za nasičenega z besedicami in členi brez vsakršne zveze.


Norma ki nas zanima pravi sledeče:”Člen 36 zakonodajnega odloka 5.aprila 2006 št.160,spremenjen od člena 2 zakona izdanega 30.julija 2007 št.111 je razveljavljen.”Razumljivo ne?Ne dosti.Pomeni,da če odlok pride do Poslanske zbornice(kar ni samo posebej vmevno)norma Prodijeve administracije ,ki je prepovedovala preizkovanim a potem oproščenim sodnikom(katerim je bilo dovoljeno nadaljevanje kariere),ki presegajo 75.leto starosti doseči vodilna mesta, je razveljavljena. Skratka:Ta kategorija sodnikov lahko doseže vodilna mesta.Redki so sodniki v takem stanju,med temi pa je najbolj pritegnil pozornost redkih zainteresiranih medijev sodnik Corrado Carnevale.

Osredotočiti se moramo na pomembnost tega imena,da si bomo lahko kasneje odgovorili na na vprašanje:”Kako napreduje vojna proti mafiji,šestnajst let po uboju Falcona in Borsellina?”Carnevale ima ključno vlogo pri odgovoru tega vprašanja.

Kdo je Carnevale? Zakaj ga hočejo imenovati za predsednika Vrohovnega Sodišča celo z normo ad hoc? Sedaj predsednik Vrhovnega Sodišča je Carbone,ki se bo upokojil čez dve leti.Carnevale,hvala možnosti nadaljevanja kariere,se bo upokojil komaj leta 2013,pri 83 letih.Se pravi da bo imel 3 leta časa,ki bo lahko izkoristil za doseči predsedstvo.Nedvomno mu bo uspelo,kajti je po starosti prvi na lestvici .Svoj vzdevek je bil,za časa Falcona in Borsellina,”l’ammazzasentenze”se pravi “morilec sodb”.Kaj je pravzaprav delal? Kot predsednik prve sekcije Vrhovnega Sodiščani delal nič drugega kot biti pikolovski:s časom je zbral celo vrsto pravd proti mafiji,celo proti tako zvani”Banda della Magliana”,zaradi napak pri dokumentaciji npr.ko ni bilo žiga na nekem dokumentu,ko datum je bil napačen itd. Vrh vsega je nasprotoval Protimafijskemu Poolu.Imel je sodnike,ki so delovali znotraj tega za”šerife”ali”orožje proti politikom iz komunistične levice”,vrh vsega je sovražil Falcona in Borsellina.Trdil je namreč,da sta bila nesposobna,Falcona je celo definiral kot”faccia da caciocavallo”se pravi”sirni obraz”.Dosegel je višek ko je zvedel za njihovo smrt,ko je dejal:”Jaz spoštuje mrtve,a ne vse.”To izjavo bo kasneje potrdil tudi pred sodiščem.

Da,kajti Carnevale se je iz sodnika preobrazil v obtoženca.Obtožba,ki se je začela marca 1993,se je zaključila junija2001 z obsodbo Prizivnega sodišča iz Palerma,ki je obsodilo Carnevala na 6 let zapora zaradi zunanjega sodelovanja z mafijo.Onemogočili so mu tudi vsakršen dostop do javne službe.Leto kasneje ga je Vrhovno Sodišče oprostilo ampak med polemikami, zaradi izključenja nekaterih prič.Sodišče jih ni sprejelo ,kajti vsebina njihovega pričevanja so bile izjave,ki jih je Carnevale izrekel v Zbornici.Izjave ki jih kdo izreče v Zbornici morajo ostati tajne, a ko se gre za kazniva dejanja ne bi smelo biti tajnosti.Vrhovno Sodišče pa ne razmišlja ravno tako,kajti ko so zmanjkali dokazi(Vrhovno sodišče je črtalo tudi druga pričevanja)so spustili Carnevala.

Sedaj je treba razločevati med zakonitostjo in priložnostjo:legalno Carnevale je nedolžen,pravilno je mu dovoliti naj nadaljuje svoje delo.A se vam zdi primerno ga imenovati za predsednika Vrhonega Sodišča?

Prevedel: Dimitri Brandolin